top of page
63114904-278E-4817-ACC7-30D7B5204B36_edi

 
Grunnleggeren av Biodanza

Rolando Toro Araneda 1924-2010

Rolando Toro Araneda ble født i Chile, Conception, 19. april 1924.

Han var styreleder for psykologi for kunst og uttrykk ved instituttet for estetikk ved det katolske universitetet i Chile.

Som lærer ved Center for Studies in Medical Anthropology ved Medical School of University of Chile, har han forsket på uttrykk for det ubevisste og utvidelse av bevissthet.

Han ble utnevnt til professor emeritus ved Inter-American Open University of Buenos Aires (Argentina).

Rolando hadde en utrettelig tro på vårt iboende potensial, på visdommen i våre instinkter, til kjærligheten, til vår evne til transformation, til å vokse som unike og frie individer som samtidig føler et sterkt bånd til helheten, til andre, naturen og til kosmos og livets essens.

 

Mellom 1968 og 1973 begynte han sine eksperimenter med Biodanza (den gang kalt Psicodanza). Han anvendte dette systemet på det psykiatriske sykehuset i Santiago og på instituttet for estetikk ved det katolske universitetet i Chile.

Han var president for International Biocentric Foundation, organet som koordinerte Biodanza-aktiviteter rundt om i verden, ga vitnemål til Biodanza-tilretteleggere, bestemte seg for å åpne nye skoler for opplæring og utnevnte direktører.

 

Han var også musiker, maler og lyriker. Han har holdt maleriutstillinger i Brasil, Italia og Frankrike. Han har gitt ut bøker om poesi og psykoterapi. Han har også skrevet boken "BIODANZA".

 

Han bodde suksessivt i forskjellige land: Chile, Argentina, Brasil og Italia. Han bodde i Chile i noen år mens han fortsatte å spre arbeidet mens han reiste verden rundt. Han kom regelmessig tilbake til Europa for å gi praksisplasser og seminarer.

 

Han døde 16. februar 2010, Carnival Day, i Santiago de Chile og danser blandt stjernene i dag.

 

I 2019 bestemte ordføreren i byen Scandicci ved Firenze, Italia, at en av gatene i byen deres skal hedre personer som har bidratt sterkt til å løfte menneskerettighetene og respekten for liv, Menneskerettighetens gate.

På denne listen finner vi blant annet Gandhi, Mor Teresa, Martin Luther King..... OG Rolando Toro, mannen som utviklet Biodanza.

"Vi er alle en"

 

Kraften som guider oss

er den samme som tenner solen,

som gir liv til havene

og får kirsebærtrærne til å blomstre.

 

Kraften som beveger oss

er den samme som beveger frøet

med sin uminnelige livsmelding.

 

Dans genererer skjebne

etter de samme lovene som binder blomsten til vinden

 

Under solsikken av harmoni

- Vi er alle en.

Rolando Toro Araneda

bottom of page