top of page
De fem potensialene i Biodanza

Grunnleggeren av Biodanza - Rolando Toro Araneda fra Chile hadde et ønske om å forstå den menneskelige utviklingen så han han spurte flere hundre studenter om hva som var det viktigste for dem i livet, og hva som gjorde at de kunne kjenne seg levende.

 

Svarene han fikk kunne til slutt kategoriseres i 5 drømmer:

 

Vi drømmer om å leve et sunt liv og ha god helse 

Vi drømmer om å kunne nyte livet

Vi drømmer om å kunne uttrykke oss og bli sett og hørt som den vi er 

Vi drømmer om å være elsket og elske andre

Vi drømmer om å finne en dypere eller større mening med livet

 

Ut fra svarene kom han fram til fem hovedkategorier som er viktige å stimulere, utvikle og integrere for alle mennesker. Disse kategoriene er: Vitalitet, seksualitet, kreativitet, affektivitet/ hengivenhet og transcendens. Alle er knyttet til hverandre og styrker hverandre gjensidig. 

A51C2199-E76D-4448-AD70-52C6E47BC9B3_1_1

Vitalitet

Møt livet med energi og finn en god balanse mellom handling og hvile. Skap det livet du ønsker å leve. Vitalitet nærer lykke, livslyst og gir deg muligheten til å være levende i livet. 

Vitalitet er å kunne kjenne seg sunn og levende, og å ha energi til det vi vil og ønsker i livet. Vitalitet er med på å skape harmonisk regulering mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystem som regulerer aktivitet og hvile. Vitalitet er helse, vitalitet, livslyst, glede, impulsen til å ønske å leve, å kunne bevege seg med styrke. Vitalitet møter livet med energi og å finne en god balanse mellom handling og hvile. Det er viktig å være viktig, slik at du kan nå ut til det du trenger og ønsker i livet. Vitalitet er å kjenne på din vitale energi, din impuls til å møte verden, din biologiske disposisjon for helse. Vitalitet kan gjenkjennes av for eksempel: utholdenhet, bevegelsesliv, hvor lett noen smiler, fingerferdighet, lyd og uttrykk for stemmen, blikkets klarhet og intensitet, harmoni og styrken til bevegelsene.

Seksualitet

Seksualitet og sensualitet tilhører alle aspekter av livet, selv om dette ofte ikke blir anerkjent. Et smil, en gest, en hånd som forsiktig holdes eller kjærtegnes. I Biodanza blir dette aspektet av livet forsiktig gjenoppdaget. Din kapasitet til intimitet og sensualitet øker. Seksualitet starter med å lære om lyst og oppdage og vekke glede i deg selv.

Seksualitet er: glede, seksuell nytelse, reproduksjon, seksuelle forhold, å kunne oppleve glede gjennom sansene, evnen til å gi og motta. Seksualitet handler om å ha tilgang til evnen til å ha det gøy, å nyte og føle lyst. Seksualitet begynner med å oppdage lyst og glede og vekke evnen til å nyte i oss selv. I Biodanza oppdager du at kroppen er mild og øm, at den har en vakker harmoni, at den er frodig og vakker i seg selv. Seksualitet handler også om å lære å nyte daglige gleder som et fint varmt bad, velge og smake på mat, en avslappende massasje, gå barbeint på gresset, kjenne solen på huden din...

F2EDB542-D96E-401D-9521-A3ED8B1222AC_1_1
B8D90C50-2B29-4469-93F3-4CA6C92BFF2B_1_2

Kreativitet

Vi skaper et forhold, et øyeblikk, en fremtid. Kreativitet har å gjøre med hvordan du lever og skaper liv for deg selv og andre.

Kreativitet er uttrykk og nyskaping, å lage noe, fantasi. Evnen til å være ren og spontan, kreativ renovering, vekst og sunne forandringer. Kreativitet har å gjøre med evnen til å gi ditt eget personlige svar på forskjellige livssituasjoner. Uttrykke deg selv, selvtillit, arbeid, aktiviteter og innovasjon trenger kreativitet. Vi skaper et forhold, et øyeblikk, en fremtid. Kreativitet er hvordan du lever og skaper liv for deg selv og andre. Noen ganger undertrykkes menneskets naturlige kreativitet helt ubevisst. Det er viktig å stimulere og legge til rette for denne kvaliteten.

Affektivitet

Når vi møter andre, trenger vi evnen til å gi og motta kjærlighet. Empati lar oss sette oss i skoene til en annen. Hengivenhet er vår naturlige evne til å elske og oppleve kjærlighet.

Affektivitet er kontakt, forbindelse, kjærlighet, vennskap og solidaritetsinstinkt. Evnen til å møte den andre, vårt instinkt for respekt, ømhet. Med affektivitet mente Rolando Toro en tilstand av dyp hengivenhet for andre mennesker, som kan vekke følelser av kjærlighet, vennskap og altruisme og solidaritet, så vel som mors- og fars- følelser. Når vi møter andre, trenger vi evnen til å gi og motta kjærlighet. Empati lar oss gå i en annens sko. Hengivenhet er vår naturlige evne til å elske og oppleve kjærlighet. Det er å gi og motta ømhet og kjærlighet. Nyte vennskap, dele og respektere hverandre. Å være menneske og medmenneske.

05C350DD-37E6-4421-9E5D-8C1E64375D91_1_1
girl-4703641_1920_edited.jpg

Transcendens

Transcendens er øyeblikket du overskrider deg selv og kobler deg til den større helheten. Det åpnes opp for det totale menneskelige potensialet.

Transcendens er vår forbindelse med naturen, følelsen av at du er en del av universet, forbundet med alt som lever, mystisk ekstase. En høyere bevissthet og den overordnede opplevelsen av forening med universet. Transcendens hjelper deg med å transcendere egoet ditt, nå høyere nivåer av integrasjon og samhørighet med menneskeheten, naturen og universet. Følelsen av å tilhøre livet som helhet. Det åpner deg for det totale menneskelige potensialet.

bottom of page